Kotły i menażki : żołnierskie smaki dawniej i dziś
Najnowsza publikacja Wojskowego Centrum Edukacji Obywatelskiej: "Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś".Pomysłodawczyni książki zaznaczyła, że dowódcy mieli świadomość, że najlepiej wyszkolony żołnierz nie będzie skuteczny, kiedy będzie głodny. Podkreśliła, że Napoleon mawiał, iż armia maszeruje na żołądkach swoich żołnierzy.
Przypomniała, że od niemal początków wojsku towarzyszyła grochówka. Najpierw był to rozcierany groch z pietruszką, później zaczęto dodawać wędzonkę bądź boczek. - I ona dochodziła do takiego stanu, że łyżka stała na baczność
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | autorka koncepcji, redaktor prowadzący Iwona Dwojewska. |
Hasła: | Żywienie w wojsku Polska Praca zbiorowa Publikacja bogato ilustrowana |
Adres wydawniczy: | Warszawa : [Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej im. płk. dypl. Mariana Porwita], 2019. |
Wydanie: | Wydanie I. |
Opis fizyczny: | 239, [2] strona : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm. |
Uwagi: | Bibliografie przy większości prac. |
Forma gatunek: | Książki. Publikacje promocyjne. |
Dziedzina: | Bezpieczeństwo i wojskowość Kulinaria |
Zakres czasowy: | 966-2019 r. |
Powstanie dzieła: | 2019 r. |
Twórcy: | Dwojewska, Iwona. Autor Redakcja |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)